Activistenpartij UvA

De Activistenpartij is de schakel tussen alle socialistische, intersectionele, dekoloniale, radicale en progressieve studenten en studentenorganisaties aan de Universiteit van Amsterdam. In de studentenraden strijden we voor radicale democratie en inclusiviteit, tegen het neoliberale sloopbeleid dat zich meester heeft gemaakt van Nederlandse universiteiten. Tegelijkertijd weten we dondersgoed dat echte verandering niet bereikt kan worden in het beperkte parlementaire kader van de universitaire quasi-democratie. De vertegenwoordiging van de Activistenpartij in de studentenraden is dan ook geen doel op zich, maar een middel om de zelfemancipatie van de arbeidersklasse en studenten aan onze universiteit te bevorderen. Wij werken toe naar een autonome, democratische universiteit die van ons is en voor ons werkt. De Activistenpartij staat dan ook voor de belangen en solidariteit van studenten, docenten en andere medewerkers van de universiteit, en verzet zich met hand en tand tegen de belangen van het kapitaal.


Klik hieronder op een stelling om de uitleg van de partij te bekijken.



De universiteit moet prioriteit geven aan een actief diversiteitsbeleid, waaronder dekolonisatie, zoals vermeld in het Diversiteitsrapport 2016.
Zeer eens

De UvA moet studenten betrekken bij het maken van lange termijnplannen voor studieruimtes en onderwijsfaciliteiten in overeenstemming met de verwachte groei van de studentenpopulatie.
Zeer eens

Alle voedingswaren (inclusief vlees) dienen beschikbaar te zijn in de kantine.
Oneens

Studenten die honoursvakken willen volgen, moeten dat kunnen doen op basis van hun motivatie, ongeacht hun cijfers.
Zeer eens

Er zou geen aanwezigheidsplicht moeten zijn voor werkcolleges
Oneens

Opleidingen moeten zelf kunnen bepalen of zij onderwijs geven in het Nederlands of Engels.
Zeer eens

Alle bestuursleden van studieverenigingen dienen gelijke financiële ondersteuning te krijgen van de universiteit.
Oneens

Studentenraden zouden bezettingen moeten steunen, als een rechtmatig protestmiddel op de universiteit
Zeer eens

Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om studenten te ondersteunen bij hun geestelijke gezondheid. De universiteit hoeft hier niet verder in te investeren.
Oneens

De universiteit moet stoppen met voorrang geven aan studenten van buiten de EU in de door de universiteit verstrekte studentenhuisvesting.
Eens

De UvA moet op elke campus gratis menstruatieproducten aanbieden.
Zeer eens

De UvA moet de banden met de fossiele industrie, zoals Shell, verbreken
Zeer eens

Er moet meer worden geïnvesteerd in interdisciplinair onderwijs (opleidingen die studenten meer dan slechts één perspectief op een bepaald onderwerp bieden, zoals honors, PPLE of IIS-programma's).
Oneens

Het aantal internationale studenten in een raad moet representatief zijn voor het aantal internationale studenten binnen een faculteit, of de universiteit (hetzelfde geldt voor Nederlandse studenten).
Zeer oneens

De UvA moet problemen als stelselmatige overbelasting en slechte arbeidsomstandigheden onder haar docenten aanpakken door meer vaste contracten aan te bieden.
Zeer eens

Toelating tot studies met een beperkte capaciteit dient gebaseerd te zijn op verdienste in plaats van willekeurige selectie via loting.
Zeer oneens

Alle colleges moeten online beschikbaar zijn, onafhankelijk van COVID-19 gevallen of quarantaine regelingen.
Oneens

Het Bindend Studie Advies (BSA) moet worden afgeschaft.
Zeer eens

De Numerus Fixus (een beperking in het aantal toegelaten studenten) moet worden gebruikt om de groei van de universiteit een halt toe te roepen.
Eens

De UvA dient te investeren in meer toegankelijkheid voor studenten met een functiebeperking, alsmede sensitiviteit ten aanzien van deze studenten.
Zeer eens

Het College van Bestuur (CvB) van de universiteit moet worden gekozen in een open verkiezing, door alle studenten en medewerkers.
Zeer eens

Om de groei van de universiteit af te remmen, zouden Nederlandstalige vakken bij alle studies verplicht moeten worden.
Zeer oneens

Academische vrijheid is net zo belangrijk als sociale veiligheid
Neutraal