LIEF
LIEF is een studentenpartij die alleen aanwezig is op het Science Park. Ons doel is om binnen de universiteit de belangen van alle bètastudenten te behartigen. LIEF is er voor iedere student.
– Interdisciplinariteit
Studeren is voor ons meer dan alleen je curriculum volgen. De universiteit is een plek waar volgens LIEF zelfontplooiing centraal hoort te staan. Wij vinden dat elke student hier zijn eigen invulling aan moet kunnen geven en dat beleid hier zoveel mogelijk ruimte voor moet bieden.
– Toegankelijkheid
LIEF vindt het belangrijk dat de faculteit voor iedereen toegankelijk is in de breedste zin van het woord. Iedereen moet zich welkom voelen op onze faculteit en in staat zijn hier te komen studeren.
– Transparantie
Bij LIEF gaat onderwijskwaliteit voor alles. Wij streven ernaar dat het voor iedereen zo overzichtelijk mogelijk is waar ze recht op hebben. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan tussen docenten over wie waarvoor verantwoordelijk is. Hiervoor willen we graag dat student goed op de hoogte zijn van hun rechten in de OER en RRVE, of in ieder geval waar ze deze kunnen vinden.
Daarnaast zet LIEF zich dit jaar extra in voor onderwijskwaliteit, studentenwelzijn en studentenvoorzieningen!
Klik hieronder op een stelling om de uitleg van de partij te bekijken.
Het college van bestuur van de universiteit moet via een open verkiezing worden gekozen door de studenten en werknemers
Neutraal
LIEF merkt op dat er voor- en nadelen zijn aan dit proces. Het is ook zeker mogelijk, aangezien het wel werkt op andere universiteiten (kijk naar Glasgow). Maar wel ziet LIEF in dat er momenteel een lage opkomst is bij verkiezingen en dit kan het proces hinderen.
De universiteit heeft onvoldoende toegankelijke genderneutrale toiletten.
Eens
Van een inclusieve universiteit kunnen we wel wat meer verwachten. Studenten horen zich comfortabel te voelen op campus. Genoeg toegankelijke genderneutrale toiletten hebben een significante invloed hierop. Bovendien is de verhouding tussen het aantal genderneutrale toiletten en mannen/vrouwen toiletten uit proportie.
Alle hoorcolleges moeten online beschikbaar zijn voor iedereen
Zeer eens
LIEF vindt dat alle colleges online beschikbaar moeten zijn, maar de huidige wetgeving vindt dat helaas niet (privacy gerelateerde wetgeving). Totdat deze wet mogelijk veranderd vindt LIEF dat alle studenten die niet fysiek aanwezig kunnen zijn bij colleges, vanwege overmacht, de colleges online moeten kunnen volgen. Dit is momenteel niet altijd mogelijk, wat veranderd moet worden!
Er moet meer geïnvesteerd worden in interdisciplinair onderwijs (zoals honours, PPLE of IIS programma's)
Eens
Het promoten van interdisciplinair onderwijs is al jaren een kernwaarde van LIEF. Door de uitbreiding van interdisciplinair onderwijs komen studenten in aanraking met vele kanten van het onderzoek en de maatschappij. Daarom moeten meer vakken starten die nieuwe en interessante onderwerpen aankaarten.
De UvA moet meer nadruk leggen op het beschermen en bevorderen van academische vrijheid
Eens
Als LIEF vinden wij academische vrijheid heel belangrijk. Het siert Nederland dat we zo’n open-minded samenleving hebben en het is niet de plaats van de bevolking om te bepalen wat wel of niet onderzocht mag worden. Ook de dingen waar we het als samenleving niet mee eens zijn, kunnen van waarde zijn als we begrijpen waarom dingen gevaarlijk of slecht zijn.
Het bindend studieadvies (BSA) moet worden afgeschaft
Neutraal
LIEF is niet blij met de huidige vorm van BSA, maar vindt wel dat het BSA mag blijven. Wij vinden het goed dat er verwachtingen aan eerstejaarsstudenten gesteld worden. Wat wij minder goed vinden is dat studenten voor 1 februari zich uitschrijven om het volgende jaar opnieuw de studie te proberen. Voor die studenten moet eerder extra ondersteuning gegeven worden. Vaak zijn deze studenten ook nog aansprakelijk voor kwijtschelding van het BSA vanwege overmacht. Dit moet verbeterd worden vindt LIEF. Dit is ook het enige wat verbeterd kan worden zonder de wet aan te passen.
De UvA moet krachtig stelling nemen tegen de bezuinigingen van de overheid op het hoger onderwijs
Zeer eens
LIEF ziet in dat de huidige bezuinigingen lange termijn schade aanrichten aan de universiteit. LIEF vindt dus dat de UvA een krachtige stelling moet nemen tegens de bezuinigingen.
De Numerus Fixus (een beperking van het aantal toegelaten studenten) moet worden gebruikt om de groei van de universiteit te stoppen
Oneens
LIEF ziet niet dat Science Park te snel groeit. Dit zien wij niet in de hoeveelheid studenten, als de capaciteit van de universiteit en onderzoeksinstituten, als het budget van UvA FNWI (Science Park). De groei van de Universiteit stoppen betekent namelijk minder geld dat binnenkomt, en UvA FNWI houdt momenteel geen rekening binnen het budget. UvA moet volgens LIEF Numerus Fixus gebruiken waar dit wettelijk een eis is, verder niet.
De politie bellen is een gepaste reactie om met studentenprotesten en -demonstraties aan de universiteit om te gaan
Neutraal
LIEF is van mening dat politie alleen gebruikt kan worden om protesten en demonstraties in goede banen leiden, wanneer er bij deze protesten een duidelijke lijn overschreden wordt. Wat deze lijn is, is voor LIEF ingewikkeld om te bepalen, en moet eigenlijk per situatie naar gekeken worden. Over het algemeen is deze lijn voor LIEF geweld, intimidatie of vandalisme. Alleen dan zijn wij voor politie inschakelen op protesten en demonstraties. Verder moet de decaan/CvB rekening houden met de rijke geschiedenis aan buitenproportioneel geweld dat politie tegen (UvA) studenten heeft gebruikt.
Vreedzame bezettingen moeten worden beschouwd als een legitiem protestmiddel aan de universiteit
Eens
LIEF vindt dat vreedzame bezettingen waar geen vernieling en bedreiging plaatsvindt, moet kunnen. De bezettingen van meerdere universiteiten in 1969 zorgde ervoor dat studenten vertegenwoordiging kregen binnen Universiteiten. LIEF vindt dus dat de vreedzame bezettingen door moeten kunnen gaan, zodat studenten zich kunnen vertegenwoordigen.
De UvA moet banden met Israëlische instellingen verbreken
Eens
Israëlische universiteiten maken indirect deel uit de genocide in Gaza, daarnaast zijn de scholen in Gaza ook gebombardeerd. Daarnaast heeft de UvA ook haar banden verbroken met Russische instellingen, dus LIEF vindt dat dit ook moet kunnen met Israëlische instellingen.
De UvA zou studenten moeten betrekken bij langetermijnplannen voor studieruimten en onderwijsfaciliteiten in lijn met de verwachte veranderingen in de studentenpopulatie
Eens
LIEF vindt studentenrepresentatie zoals dit goed, omdat het uiteindelijk een plek is voor de studenten, betaald door hun studiegeld.
Alle voedingsopties op campus zouden standaard plantaardig moeten zijn
Neutraal
LIEF is voor duurzaamheid, en ziet in dat niet-plantaardige voedingsopties een stuk minder duurzamer zijn dan het alternatief. Toch staat LIEF voor de studenten en zien wij dat er een vraag is naar niet-plantaardige voedingsopties. Om hier een middenweg in te vinden, wilt LIEF de vraag hiernaar verlagen door altijd goedkopere plantaardige voedingsopties te hebben, die evenveel al dan niet meer voedingswaarde hebben dan de niet-plantaardige voedingsopties.
Studenten- en Ondernemingsraden moeten het laatste woord hebben bij beleidsbeslissingen.
Neutraal
LIEF vindt dat studenten- en ondernemingsraden invloed moeten kunnen uitoefenen op beleidsbeslissingen en daarmee de stem van de studenten en universiteitspersoneel te laten horen. Hiermee wilt LIEF niet dat deze het laatste woord hebben, maar dat de FSR mee kan kijken in de beleidsbeslissingen en er invloed op heeft.
De UvA moet op elke campus gratis menstruatieproducten aanbieden
Zeer eens
LIEF vindt dit een simpele en goedkope manier om studenten comfortabeler op en rond campus te laten voelen. Wij willen het ook beschikbaar maken in gender neutrale en invalide toiletten. LIEF- en andere FSR-leden hebben in het verleden (en nu ook bij acties of als je er om vraagt) menstruatieproducten weggegeven, maar dit hoort laagdrempeliger te zijn voor iedereen! Verder vragen wij ons af: waarom zijn dingen zoals toiletpapier en zeep wel gratis, maar menstruatieproducten (die net zo noodzakelijk zijn) niet?
Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om studenten mentale ondersteuning te bieden. Daarom zou de universiteit hier geen extra middelen aan moeten besteden
Oneens
Zowel de overheid als universiteit hebben een taak hierin. Het kan duidelijker met de UvA gecommuniceerd worden dat de wachtlijsten van gespecialiseerde hulp te lang zijn en dat de UvA dan studenten ook moet kunnen opvangen. Studentendecanen en psychologen moeten een luisterend oor en ondersteuning bieden aan studenten. Dit kan variëren tussen luisteren, helpen met een doorverwijzing, extra tentamenvoorzieningen, en/of hulp met het profileringsfonds. Voordat een student gespecialiseerde hulp kan krijgen moet er tussentijdse hulp beschikbaar zijn. Studentenpsychologen zijn vaak niet gespecialiseerd in complexe (mentale) gezondheidsklachten en zouden dus eerder de studenten moeten ondersteunen en helpen met het zoeken naar gepaste hulp in plaats van doorverwijzen naar de huisarts.
Verder, als jij als student last hebt van mentale klachten, en de psychologen van UvA te lang duren voor een afspraak, kijk naar het initiatief van UvA-studenten All Ears.
Studenten die een honourstraject willen volgen, moeten dat kunnen doen op basis van hun motivatie, ongeacht hun cijfers
Eens
Het honourstraject bied de mogelijkheid voor studenten om hun studie uit te breiden. Door het aanbieden van honoursvakken aan meer studenten kan ook het honourstraject worden gepromoot. Als LIEF is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk studenten deze vakken kunnen volgen om zo de mogelijkheden voor studenten uit te breiden. Wij denken dat dit mogelijk is door studenten via hun motivatie in plaats van cijfers mee te laten doen. LIEF ziet het gebruik van cijfers alleen als een laatste redmiddel.
Alle bestuursleden van studieverenigingen moeten gelijke financiële ondersteuning krijgen van de universiteit
Oneens
LIEF vindt dat de bestuursbeurs voor studieverenigingen gebaseerd moet zijn op de werkdruk voor de bestuursleden. Momenteel wordt dat gedaan met een formule die rekening houdt met hoeveelheid leden. LIEF vindt dat dit systeem verbeterd kan worden omdat sommige studieverenigingen niet al hun bestuursbeurs zelf kunnen ontvangen vanwege UvA regelingen (max 24 maanden aan beurs p.p.). Dit is dus een buitenproportionele regeling wat verbeterd moet worden.
De leiding van de UvA moet zich krachtig verzetten tegen beleidsplannen van de regering om het aantal internationale studenten te beperken
Eens
LIEF ziet in dat het beperken van internationale studenten schade brengt aan de academische gemeenschap. De leiding van de UvA moet zich hier tegen verzetten.
De huidige huisregels van de UvA moeten worden aangepast zodat studenten zich politiek, cultureel en sociaal volledig kunnen uiten
Eens
Als partij die staat voor inclusiviteit, vinden wij het essentieel dat elke student zich welkom voelt en gehoord voelt op de universiteit. Studeren is meer dan vakken volgen. De universiteit moet een plek zijn waar ruimte is om jezelf te uiten in een veilige omgeving, om te zorgen dat we een diverse en toegankelijke campus hebben. Politieke uiting zijn we wel van mening dat dit vreedzaam moet blijven.
De universiteit moet stoppen met het voorrang geven aan studenten van buiten de EU met betrekking tot de door de universiteit beschikbaar gestelde studentenhuisvesting
Neutraal
Het is vaak lastiger voor internationale studenten om een woning te vinden binnen Nederland. Daarnaast kunnen ze ook niet bij hun ouders blijven wonen, en hebben dus een woning binnen Nederland krijgen. LIEF ziet wel in dat deze stelling bij een groter probleem hoort, namelijk de wooncrisis in Nederland.
De UvA zou meer training moeten geven aan de onderwijsassistenten
Zeer eens
LIEF wil de onderwijskwaliteit hooghouden. We merken dat onderwijsassistenten graag les willen geven, maar dat zij vaak de benodigde vaardigheden missen. Daarnaast is de communicatie over het huidig trainingsaanbod beperkt. Door dit te verbeteren, kunnen we de ervaringen van zowel de onderwijsassistenten als studenten verbeteren.
De UvA moet de banden met fossiele brandstofbedrijven zoals Shell verbreken
Eens
LIEF zet zich hard in op duurzaamheid. Shell stelt constant hun mooie beloftes uit, zodat ze dat jaar iets meer winst hebben ten koste van onze toekomst. Om als universiteit samen te werken met zo'n bedrijf is onethisch en niet welkom op Science Park. Verder is buiten duurzaamheid het onethisch om met elk bedrijf samen te werken wat politieke moorden, corruptie en coups pleegt.
De kantine moet worden gedeprivatiseerd.
Zeer eens
LIEF vindt dat de huidige kantine te duur is. Met hoe het systeem nu werkt zien wij ook dat veel van de belastinggeld wat naar de universiteit gaat, doorstroomt naar de winsten van een bedrijf. LIEF ziet geen manier om dit probleem op te lossen zonder de kantine een non-profit te maken, zoals ook gedaan wordt in veel andere landen (Duitsland, Schotland etc.).
Toelating tot opleidingen met een beperkte studentencapaciteit moet gebaseerd zijn op een selectieprocedure in plaats van willekeurige selectie via een lotingsysteem
Zeer eens
Toelating tot studies moet op zo een eerlijk mogelijke manier gebeuren. Hiervoor is het belangrijk dat studenten zich kunnen voorbereiden voor de selectieprocedures, zoals motivatiebrieven of toelatingstoetsen i.p.v. willekeurige selectie. Daarom moeten capaciteit op basis van selecties plaatsvinden. Daarnaast vindt LIEF dat iemand die veel moeite doet voor de studie / heel gepassioneerd niet dezelfde kansen moet hebben als iemand die de studie op de tweede plek heeft. Ook zou een ingangs-/selectietoets een goede indictie kunnen zijn van de studie, wat ook weer studenten de kans geeft om zich beter te oriënteren over de studie voordat ze definitief de studie volgen.
De universiteit moet prioriteit geven aan een actief diversiteitsbeleid en het opnemen van decoloniale perspectieven in het curriculum
Eens
UvA FNWI is een van de minst diverse bèta-faculteiten van Nederland. Dit is niet acceptabel en moet beter volgens LIEF. Dekolonisatie is deel van de oplossing maar LIEF wilt nadruk leggen op onderliggende vooroordelen, ookwel racisme en discriminatie genoemd, bij de universiteit, met name in sollicitatiegesprekken en de sociale leven op campus. Er is een rede dat er zo weinig vrouwelijke professoren op Science Park zijn. En omdat UvA een vrij internationale universiteit is, is het belangrijk dat de studenten een gedekoloniseerde blik hebben op de wereld en hun informatie. Dat moet opgelost worden met het diversiteitsbeleid!
De UvA moet investeren in meer toegankelijkheid voor studenten met een functiebeperking, zoals geleidelijnen voor mensen met een visuele beperking
Zeer eens
Science Park is verbazingwekkend slecht toegankelijk vindt LIEF. LIEF leden zijn al bezig met dit verbeteren door te pleiten voor: blinde infrastructuur (looplijnen etc.) op Science Park te krijgen, text-to-speech verkrijgbaar krijgen via Uva voor studenten die dit nodig hebben, de ingang van gebouwen toegankelijk maken voor mensen met een rolstoel of krukken en de onsympathieke artikel A-6.5.4 uit OER-A te verwijderen, want deze is niet zo LIEF.
Om de groei van de universiteit in te perken zouden Nederlandse taalcursussen een verplicht onderdeel van alle opleidingen moeten zijn
Oneens
Op Science Park wordt verwacht voor alle Bachelors dat je Nederlands en Engels goed kan praten en lezen. Bij de Masters is dit niet zo en dat vind LIEF goed. Masters zijn namelijk in het Engels omdat de vakgebieden op Science Park onderzoek in het Engels verwachten. Verder ziet LIEF geen capaciteitsproblemen bij Masters op Science Park. Dus is deze regeling nutteloos.
De universiteit moet het aantal internationale studenten mogen beperken
Neutraal
LIEF staat hier neutraal in aangezien de FSR hier niet helemaal over gaat. Daarnaast heeft de universiteit ook baat bij internationale studenten sinds zij ook deel zijn van de onderzoek gemeenschap. LIEF ziet ook in dat Science Park momenteel niet vol zit en dus is het niet nodig om internationale studenten te beperken.
Het bijwonen van hoorcolleges/werkcolleges moet verplicht worden gesteld
Oneens
LIEF vindt niet dat eerstejaars werkcolleges verplicht moeten zijn, waarbij twee keer niet aanwezig zijn betekent dat je geen hertentamen mag maken van dat vak. Verder horen volgens ons alleen werkcolleges met een meerwaarde verplicht moeten zijn. Dus werkcolleges waar de enigste meerwaarde is dat je vragen kan stellen aan de TA, horen niet verplicht te zijn. Dit geldt ook wanneer het programmeeropdrachten zijn.
De UvA moet ernaar streven om een breder scala aan ideologische perspectieven in haar curricula op te nemen
Neutraal
LIEF is het er mee eens dat iedereen zijn mening moet kunnen verwoorden, maar dat het binnen de academische doeleinde moet blijven en het dus niet moet kunnen kwetsen.
Opleidingen moeten zelf kunnen beslissen of ze in het Nederlands of in het Engels lesgeven
Eens
LIEF merkt op dat sommige vakken minder goed gegeven worden als ze in het Engels worden gegeven, en ziet dus in dat de opleidingen het zelf moeten kunnen beslissen om de kwaliteit van het onderwijs te kunnen waarborgen.
De UvA moet zich houden aan de ethische beoordeling door haar onafhankelijke commissie over samenwerkingsverbanden met derden, waaronder het verbreken van de banden met instellingen die medeplichtig zijn bevonden aan mensenrechtenschendingen
Eens
LIEF vindt dat de UvA transparant moet zijn in haar samenwerkingsbanden en wat er in deze spelen. Een onafhankelijke commissie die deze samenwerkingsbanden beoordeeld is nodig om deze te evalueren.
De UvA moet problemen als systemische overbelasting en slechte arbeidsomstandigheden onder haar docenten aanpakken door meer vaste contracten te geven
Eens
UvA geeft heel weinig vaste contracten weg. Dit zorgt voor onnodige stress voor werknemers en een negatief effect op de kwaliteit van onderwijs. Een symptoom van UvA's angst om vaste contracten te geven is dat na een aantal jaar, goed gekwalificeerde, gepassioneerde werknemers weg moeten. Dit heeft in de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat mensen in posities kwamen waar ze niet voor gekwalificeerd was. (bijvoorbeeld een derdejaars Bachelor student die supervisor-TA werd bij KI vakken).